Lang leve ons lekenbestuur

Als Nederlander heb je het voorrecht te leven in een democratie. Eén van de belangrijkste kenmerken van onze vrijheid. De democratie het meest dichtbij is de gemeenteraad. De burger kiest wie er in komt. De verkiezingen leveren een gemeenteraad op die een afspiegeling is van de samenleving. Een afspiegeling uit alle lagen van de bevolking, verschillende achtergronden en uiteenlopende opleidingsniveaus. Dat is het mooie van de democratie. Het gaat niet om wie de grootste knip heeft of wie een titel heeft. Diploma is niet nodig. Mandaat van de burger is genoeg.

We spreken daarom in ons land ook wel van een lekenbestuur. Op zich goed, want voor een leek is het makkelijker om onbevangen een dossier in te duiken. Ik ga dus niet een pleidooi houden om te kiezen  voor het raadslid met de hoogste diploma’s. Uit ervaring weet ik dat een beetje kennis wel handig is, maar het is niet zaligmakend. En dan zijn er nog genoeg dossiers waarin ik gewoon een leek ben, gelukkig.

Wat voor een raadslid veel belangrijker is dan opleiding en kennis, is het serieus nemen van zijn eed. Hij of zij heeft’ ja’ gezegd tegen God. Dat is niet mis. Deze eed serieus nemen betekent werk maken van het dualisme. Dat betekent dat elk voorstel door alle partijen in de raad kritisch moet worden beoordeeld. Dat niet de partijen die een wethouder hebben geleverd, fungeren als een applausmachine van diezelfde wethouder. En ook niet dat zij fungeren  als de mantellegger van de liefde of deksel van de beerput.  Zij behoren juist kritisch te zijn. Dat als zij een dossier niet begrijpen dat eerlijk zeggen. Dat het college net zolang uitleg geeft totdat iedereen het begrepen heeft. Leek zijn is niet erg, zolang  je maar bereid bent om te leren en zaken die mis zijn gegaan bespreekbaar worden gemaakt.

Als bovenstaande wordt bereikt dan kan het lekenbestuur haar werk als gemeenteraad van Urk naar behoren uitvoeren. Dan kunnen de leden  de nieuwe taken aan met betrekking tot de zorg die op het  bord van gemeente komen te liggen. Er moeten belangrijke besluiten genomen gaan worden waar miljoen mee zijn gemoeid. Kleine fouten leiden tot grote gevolgen voor de burger die zorg nodig heeft. Als ik 19 maart het mandaat van de kiezer krijg, wil ik daar vooral werk van maken. Een kwaliteitsslag in de besluitvorming. Dat is belangrijk voor het vertrouwen van de kiezer. Dat verdient de kiezer die heeft gestemd.  Veel verandering vraagt dit niet. Misschien wel een koerswijziging. Bovenal echter: het serieus nemen van de eed. Lang leve de leek die zijn werk serieus neemt! Hier begint de christelijke politiek, gewoon bij jezelf. Daar begint de christelijke politiek, juist binnen een democratie waarin iedereen de ruimte heeft.

verkiezingsavond Urk 2010, Bron: Urkerland

Dit bericht is geplaatst in politiek. Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*