Rechts DNA

Urk is rechts, de meest rechtse gemeente van ons land. Zo rechts dat mijn partij, het CDA, ongeveer de meest linkse partij is in de gemeenteraad. Ook de CU op Urk is behoorlijk rechtser dan de landelijke stroming. Dat blijkt ook wel uit de coalitie die de CU op Urk gesmeed heeft met HvU (afsplitsing SGP) en de SGP. Ruimte op links? Voorlopig niet. De volgende raadsverkiezing doet wel de VVD voor het eerst mee, maar geen PvdA, GL, D66 of SP. Ook een PVV zie ik voorlopig geen vast voet aan de grond zetten. Zij zitten te vaak op één lijn met de Partij voor de Dieren en staan op te veel onderwerpen wel erg dicht bij de SP.  Daar moeten ze op Urk niets van hebben. Hoe komt het dat Urk zo rechts is?

Voor een tip van de sluier ga ik terug naar 1982. De tijd van de koude oorlog. Op Urk kwam je overal de sticker tegen ‘Liever een raket in de tuin, dan een Rus in de keuken’. Ik zat in de klas (groep 6) van meester Eppie Dam. Een leuke meester, die beregoed kon vertellen. Als hij op dreef was dan hing je aan zijn lippen. Zo ook op die morgen aan de vooravond van de Falklandoorlog. Een Britse oorlogsvloot had koers gezet naar de Argentijnse kust. Beelden op het journaal lieten juichende Engelsen zien. Juichend bij het vertrek van de marineschepen uit de haven. Meester Dam begon erover na het bijbelverhaal. Hij was heel verdrietig en ook boos hoe dit nu mogelijk was. Juichen voor millitairen die anderen dood gingen schieten of zelf om zouden kunnen komen. Zijn betoog met een pathos waar menig predikant kerken vol mee zou kunnen preken, sloot hij af met het amen: “Juich nooit voor een millitair”. Daarna keek hij  de klas rond. Iedereen was muisstil. Zo die boodschap was geland…… Opeens riep iemand: “Een suldoatenjeep”. Iedereen van zijn plek, stoelen vielen om en met zijn allen voor het raam van de oude Rehobothschool. We juichten of alsnog Nederland het winnende doelpunt had gescoord in de WK-finale van 1978. Twee dienstplichtige Urkers zwaaiden vanuit de open jeep vrolijk terug. Meester Dam was daarna stil, heel stil. We werden snel aan het rekenen gezet.

Ik zal niet beweren dat Eppie Dam links is. Bovenstaande is maar een voorbeeld, een momentopname. Wel maakt het duidelijk dat ‘linkse’ boodschappen al op jonge leeftijd niet aan ons waren besteed. Rechts zit ons gewoon in de genen.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, politiek. Bookmark de permalink. Trackbacks zijn gesloten, maar u kunt een reactie achterlaten.

Plaats een reactie

Uw e-mail wordt nooit gepubliceerd noch gedeeld. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

U mag deze HTML-elementen en attributen gebruiken <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
*